Onze mensen

De JA21 Flevoland fractie bestaat uit de volgende personen:

Gert-Jan Ransijn
Statenlid; Milieu, Economie, Mobiliteit, Klimaat en Energie en Fractievoorzitter en ondersteuner van alle fractieleden

 
Waarom ben je Statenlid geworden?
Ik ben opgegroeid op het platteland van Purmerland. Dat is een omgeving waar mensen zich niet teveel met elkaar bemoeien, maar er wel altijd voor elkaar zijn. Het is een boeren gemeenschap waar voor een dreigende zomerregenbui de jongeren zonder aarzelen opdraven om bij de boeren het hooi van het land te halen. Die mentaliteit neem je mee, eerst naar mijn studentenkamer in Amsterdam Noord, waar ik met de ganggenoten de afdeling opknapte, en daarna naar mijn eerste woning in Poelenburg, waar ik met de – doorgaans allochtone – buren, een heel woningenblok renoveerde. De politiek kreeg daardoor interesse in mij, maar de sociale instelling die ik van huis uit had meegekregen bleek een totale mismatch met de hautaine en met superioriteitsgevoelens doorspekte houding van de socialistische Zaanse politici. Veel studiegenoten van mij gingen wel de politiek in, enkelen schopten het tot kamerlid, als beloning voor hun jarenlange slippendragerij. Het is dan ook  niet verwonderlijk dat de gevestigde generatie politici nauwelijks binding heeft met de echte samenleving.
 
Hoe kijk je terug op de periode dat je nu Statenlid bent?
Het is heel vreemd om een andersdenkende in je eigen Provinciehuis te zijn. Bovendien ben ik als projectenman gewend om samen iets op te bouwen, waar de zittende politiek vooral voor de eigen beperkte themaatjes gaat, en opvallend naar binnen gericht is. We kregen al snel contact met diverse vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de agrarische sector, natuur, cultuur en veel mensen die eigenlijk nooit in politiek geïnteresseerd waren, maar nu eindelijk wel herkenning hadden bij de waarden waar JA21 Flevoland voor staat. Ik ben ontzettend trots op de leden van onze fractie, die met weinig ervaring, maar wel met veel kennis en ijver zich in het Flevolandse bestuurswereldje hebben gestort.
 
Wat wil je in de komende tijd bereiken?
Hoe mensen zich voelen, hoe ze presteren en de kwaliteit van hun leven wordt ook enorm bepaald door wat ze eten en drinken. De kwaliteit, de voedzaamheid en de samenstelling  van ons voedsel is daar superbelangrijk in. Flevoland is ooit bedacht als de “Food-Valley” voor Nederland, en die ambitie heeft Flevoland ook waargemaakt. Die focus zijn onze bestuurders de laatste tijd behoorlijk kwijt geraakt, en ik wil eraan bijdragen om die weer terug te brengen. Het gaat allang niet meer om het verbouwen van aardappelen. Het gaat ook om de processen die erna komen. Flevoland heeft de ruimte en de kennis om met financieel  gezonde bedrijven, gezonde voeding te produceren.
 
Wat is jouw mooiste plek in Flevoland?
De Bolhaven in Zeewolde.


Sharon de Lely 
Statenlid;  Ruimte, Samenleving , MRA, Zorg en daar waar raakvlakken zijn met de overige onderwerpen

Waarom ben je Statenlid geworden?
Op mijn derde levensjaar besloten mijn ouders onze geboorte stad Groningen te verlaten en hun geluk te zoeken in Amsterdam. Toch wel een cultuuromslag want de “nuchtere no nonsens” Groninger kreeg nu te maken met de “multi culturele” en “geen blad voor hun mond hebbende” Amsterdammers. 

Uiteindelijk heb ik na mijn opleiding, en na gespaard te hebben, een prachtige woning gekocht in Almere. Super trots was ik! Een mooie stad met eigen busbanen, ruimte, een plek waar ik graag mijn kinderen zie opgroeien. Mijn ouders volgde mij al snel naar Almere. Ik had vertrouwen in de overheid, voelde mij veilig en zag de toekomst rooskleurig tegemoet. Best wel naïef achteraf want vervolgens maakte de overheid bijzondere en onbegrijpelijke keuzes, sprak zichzelf tegen of draaide het beleid die zij eerder zo steunden, om. Er ontstonden in mijn “gevoel van veiligheid” en in de “toekomst rooskleurige inzien”, snel haarscheurtjes.

Ook in mijn eigen woonomgeving zag ik een verandering ontstaan. Criminaliteit, verpaupering van de buurt en onbeschoft gedrag. Dat is toch niet wat ik voor ogen had voor mijzelf, mijn gezin maar ook niet voor mijn inmiddels pensioengerechtigde ouders. Mijn ouders hebben mij meegegeven om “eigen keuzes” te maken, ondernemend te zijn en op te komen voor je rechten maar ook je verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die je maakt. Tijd voor actie dus!

Ik ben eerst begonnen in de burgerparticipatie. Ongeveer 4 jaar lang heb ik mij verdiept in het functioneren van een leefomgeving, landelijke overheid en het functioneren van een gemeente. Ik kwam er al snel achter dat de ambtelijke instanties star, totaal niet empathisch zijn en opereren uit eigen belang. Dit maakt dat zij disfunctioneren. Daarnaast ging ik de landelijke politiek steeds meer volgen en kwam tot de conclusie, dat ik bij geen enkele partij mij comfortabel voelde. Totdat ik een politieke partij vond die hetzelfde dacht en nog steeds denkt als ik. Juist JA21 Flevoland!! 

Hoe kijk je terug op de periode dat je nu Statenlid bent?
Een leerzame en intensieve periode met pieken en dalen. Deze kennis en ervaring nemen we mee naar de aankomende politieke jaren.

Wat wil je in de komende tijd bereiken?
Bestuurders moeten open, eerlijk en duidelijk zijn in de besluiten die zij nemen. Iets wat zeker niet vanzelfsprekend is en waar ik de bestuurders continue op zal bevragen en bekritiseren. Het volk moet juist geïnformeerd worden en geen voorstellingen worden voorgehouden, die niet juist zijn. Daarnaast zal ik de democratie blijven uitdragen, daar waar ik kan en het partijkartel doorbreken.

Wat is jouw mooiste plek in Flevoland?
Mijn mooiste plekje in Flevoland is mijn (t)huis, waar ik geniet van de rust en van mijn gezin.


Eric Raap
Statenlid; ICT, Datacentra, Natuur, Landschap, Duurzaamheid, Luchthaven Lelystad

Waarom ben je Statenlid geworden?
Ik ben mijn hele leven al vanaf de zijlijn betrokken bij alles wat er in ons prachtige Nederland gebeurt. Ik vond dat het nu tijd werd om mij als een soort van burgerplicht de komende 4 jaar in te zetten voor JA21 Flevoland. 

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
In het begin voelde het echt alsof ik als een kat in een vreemd pakhuis rondliep in de Provinciale Staten. Ondertussen ken ik nu de mensen, de processen, procedures en de dossiers en het begint meer als een thuis te voelen. Tegelijkertijd voel ik me nog steeds een 'gewone burger' die in een politieke arena is beland waarbij alles precies volgens de gedefinieerde procedures moet lopen en er vrijwel geen mogelijkheden zijn om af en toe pragmatische oplossingen te gebruiken.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?
Transparantie, transparantie, transparantie. De burgers van Flevoland in begrijpelijke taal uitleggen wat er allemaal gebeurt in het Provinciehuis. Hoe worden de dingen beslist, hoe lopen de geldstromen, waar liggen de belangen etc etc. Ondanks dat we in de oppositie zitten proberen we toch zoveel mogelijk constructief mee te doen.

Wat is jouw mooiste plek in Flevoland?
Almere heeft een enorm uitgestrekte kustlijn met veel water. We zijn dan ook vaak aan of op het water te vinden. Lekker met de catamaran op het Gooimeer zeilen…

Over Eric:
Eric Raap is als project manager werkzaam voor een groot ICT bedrijf. De afgelopen 25 jaar is hij werkzaam geweest bij vele bedrijven in Nederland en in het buitenland. Sinds 1995 woont hij met zijn vrouw en zoon in Almere. Eric doet eenmaal per week aan karate en hardlopen.


Niek Beenen
Statenlid; Landbouw, Visserij en Financiën.


Waarom ben je Statenlid geworden?
Na vele jaren over de hele wereld gewerkt te hebben rees bij mij het besef: wat hebben we het toch onwijs goed voor elkaar in het westen, en in Nederland in het bijzonder. Dat motiveerde mij om mij daar in te verdiepen. Dat heb ik de afgelopen jaren gedaan. Vragen als: hoe komt het dat wij vrijheid van godsdienst hebben? Waarom is de soevereiniteit van het individu een hoeksteen van het westen? Waarom kunnen wij stemmen? Maar ook gebeurtenissen zoals het verdringen van de onderdrukkende aspecten van het Christendom. Of hoe de vrije markplaats van ideeën het fundament is geworden van de westerse beschaving en de vrije markt de motor van onze welvaart. Bovenal het besef dat er eeuwenlang strijd er is gestreden, bloed is vergeven en onderdrukking is doorstaan om tot dit resultaat te komen. Het resultaat van westerse instituties die naar mijn mening steeds meer onder druk zijn komen te staan. Dat was voor mij de primaire reden om actief bij te dragen aan JA21 Flevoland. Daarom ben ik Statenlid geworden. Ik heb mij gemeld, om actief bij te dragen aan de partij die eenzelfde visie uitdraagt.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
Het was een geweldig jaar. De bestorming van de Provinciale Statenverkiezing door JA21 Flevoland. Het manifesteren en vestigen van de partij in nagenoeg het gehele politieke landschap. Prachtig. Het afgelopen jaar in de Provinciale Staten stond voor mij vooral in het teken van kundig worden in de eigenschappen die een politici betaamd. Per slot van rekening kom ik uit de olie- en gasindustrie alsmede de energieopwekking. Dat is een geheel andere tak van sport dan de politiek.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?
Het kartel openbreken door onder andere constructief bij te dragen aan de democratie. 
Nederland democratischer maken door middel van meer transparantie bij de overheid te initiëren. Het is wel lastig met de overwegend linksdraaiende media. Vaak is men daar (on)bewust blind. Je ziet het op dossiers zoals een stikstofdebat of klimaatdebat. Aan de voorkant veel greenwashing maar aan de achterkant een keiharde industrie van veelal perverse subsidies. Alleen dat publiceren ze niet in de krant of bij de NPO.

Wat is jouw mooiste plek in Flevoland?
Iedere plek zonder windmolens, hout gestookte biomassacentrales of zonneweides vind ik het mooiste plekje van Flevoland.

Over Niek:
Niek is 32 jaar. Woonachtig in Almere. Getrouwd met een prachtige dame die hij tijdens zijn arbeid in het buitenland heeft ontmoet. Samen hebben ze een stiefdochter die op het Voortgezet Onderwijs zit. Heeft een decennialang in de techniek gewerkt op vijf continenten. Is weer in de schoolbanken gegaan om over 3 jaar een mooi diploma te behalen.


Han Thomassen
Statenlid; criminaliteit toerisme recreatie
Voorzitter commissie ruimte, natuur en duurzaamheid

Waarom ben je statenlid geworden?
In een ver verleden korte tijd lid geweest van D66 om het verwant voelen met het partijprogramma van van Mierlo.Daar is niets meer van over.

Het partijprogramma van JA21 sprak, spreekt, mij aan, en daarom lid geworden van deze partij. Omdat ik als gepensioneerd Schiphol-verkeersleider tijd te over heb en de partij om leden vroeg die eventueel zich beschikbaar wilden stellen als kandidaat voor de Provinciale Staten ben ik aan deze rit begonnen. De geweldige overwinning van de verkiezingen in 2019 deed mij dus wat onverwacht in de Provinciale Staten belanden.

Meer dan dertig jaar in Almere wonend zag ik de stad groter worden, de provincie meegroeien met alle problemen van dien. Deze hebben de nodige aandacht nodig, de Provinciale Statenleden kunnen die geven en wellicht helpen oplossen.

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
De problemen afgelopen jaar waren volop aanwezig. Energie, natuur, wonen etc. De coronacrisis met de invloed op het vergaderen naast de grote financiële offers en recent de problemen bij het Forum met als gevolg de fractie onder een nieuwe naam. Het was duidelijk geen makkelijk jaar.

Wat wil je komende tijd bereiken?
De al eerder genoemde problemen geven grote bestuurlijke opgaven die de nodige controle behoeven van de statenleden. De oppositie zal voortdurend de vinger aan de pols moeten houden. Lid zijn van de werkgroepen dialoog en integriteit geeft mij ook de mogelijkheid voor het creëren van open en eerlijk functioneren van bestuur en Staten van de provincie.

Wat is jouw mooiste plek in Flevoland?
De dijk van Almere naar Lelystad is voor mij het kenmerk van de schoonheid en ruimte van de provincie Flevoland.